Huidige weer

3 °C
Regen

Nieuwsbrief

Zoeken

 kapel van olv ter eecken

Kapellbrug dankt haar naamsbekendheid met name aan de Kapel van Onze Lieve Vrouw ter Eecken. Deze Maria kapel werd gebouwd in 1935. Op de plaats van de huidige kapel stond vroeger een ander kapel, welke dateerde uit 1578. Velen bezochten deze kapel om er te genezen van koortsen en ziekten, hetgeen er voor zorgde dat de kapel uitgroeide tot een bedevaartsoord. In 1645 werd de oude kapel echter afgebroken. Bijn 3 eeuwen later wisten weinigen meer van het bestaan ervan. Omstreeks 1933 werd ter plaatse echter een café afgebroken. Daaronder vond men de fundamenten van "d'Ou-kapel", zoals die in de volksmond werd genoemd. Besloten werd deze te herbouwen.

Het was een heilige plaats  voor de Kelten  omdat het een kruispunt is van Leylines die door de Hooge Geest loopt richting Expressweg. De Kelten deden hun rituelen daar rond een eikenboom die op dat kruispunt stond. Toen de Romeinen kwamen brachten ze ook het Christendom mee en hebben er een kapelletje in gemaakt ter ere van onze lieve vrouw. Die men uit respect naar de Kelten toe dan ook Maria ter Eecken Heeft genoemd.

Later is een grotere kapel gemaakt, die lag langs de Gentsche Vaert. Om naar de kapel te kunnen gaan heeft men een brug gebouwd, er zijn mensen langs de vaart gaan wonen en zo ontstond Kapellebrug.

Toen deze kapel begin 1900 is gebouwd heeft men de eikenboom in de glas in lood ramen bijgezet als eerbetoon aan de Kelten.