Huidige weer

3 °C
Regen

Nieuwsbrief

Zoeken

Binnen de vesting

De vestingstad Hulst ademt sfeer, dit voel je als je door één van de drie poorten Hulst binnen komt. Tal van monumenten en kunstwerken verwijzen naar een eeuwenoude historie. Beleef deze historie en neem een kijkje binnen de vesting.

stadhuis

Dit gebouw aan de grote markt is in de periode 1528-1534 opgetrokken uit de grondvesten van de in 1485 door brand vernielde gotische "Halle". Het historische stadhuis herbergt fraaie kunstvoorwerpen, die een bezichtiging zeker waard zijn. In de Raadzaal van het Stadhuis bevindt zich het schilderij van Cornelis de Vos "Gezicht op Hulst" uit 1628. In de trouwzaal hangt het schilderij "De Gerechtigheid" van Jacob Jordaens. Tijdens de openingstijden kunt u , na zich te hebben gemeld bij de receptie van de gemeentewinkel, het Stadhuis bezoeken.

 

gouverneurshuis

Gemeentewinkel Grote Markt 24. Een pand dat in de geschiedenis van de stad Hulst vanwege haar bewoners een grote rol heeft gespeeld. Het is een samenvoeging van oudere, kleinere woningen.

reynaertinhetlandschap

Dit monument getuigt van de Reynaert-traditie die in het land van Hulst leeft. Het is een in brons gegoten beeld met een hardstenen achtergrond die de Hofdag van Koning Nobel toont. Het is dus niet voor niets dat Hulst zich ook wel Reynaertstad noemt.

deomwallingkeldermanspoort

De 3,5 km lange stadswallen welke zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn volledig gerestaureerd. Men kan op verschillende niveaus de vesting in ca. 1 uur helemaal rond wandelen, waarbij men van de mooiste uitzichten kan genieten. Samen met de prachtige stadsgracht geven ze Hulst het unieke cachet van een historische vestingstad.

Dit gebouw met zijn karakteristieke torentje is gesitueerd in wat vroeger de tuin van het Baudeloo-complex was. 

De skyline van Hulst wordt beheerst door de monumentale basiliek, welke in het hart van de vestingstad staat, opgetrokken in Brabants-Gotische stijl. De hoge 60 meter toren is van kilometers ver zichtbaar. Gelegen op het hoogste gedeelte van Hulst, prijkt de basiliek als het ware boven de vestingstad uit.

 

Het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente in Hulst is vrij jong. Toen Frederik Hendrik aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog in 1645 de stad Hulst innam, werd de tot dan toe katholieke Sint-Willibrorduskerk van de katholieken afgenomen en werd zij de nieuwe protestantse kerk.

De stadsmolen is een zeer fraaie, ronde stenen stellingmolen met bovenkruier welke functioneert als korenmolen en is diverse malen is gerestaureerd. Hij is gelegen aan het Molenbolwerk. Naar verluidt zouden zich hier nog fluistergangen bevinden.

Deze muur omsloot eens het 15e eeuwse Franciscaner klooster, dat zich hier bevond. Deze is volledig gerestaureerd.

  

In 2012 is het water terug de stad in gebracht. Het gebied is nu een walhalla voor de terrasbezoeker en in de zomer zijn er bijna ieder weekend activiteiten. Aan de haven ligt de Keldermanspoort. Nieuw en oud sluit hier perfect op elkaar aan.

Het werd gebouwd als refugium voor de monniken van Cambron, die uitgebreid bezittingen hadden in het Land van Hulst.

   slandshuisfebr04b

's Landshuis is het cultuur-toeristisch huis van Hulst, een openbaar gebouw, gelegen aan de Steenstraat 37. U bent er van harte welkom. Toegang is mogelijk via de voordeur in de Steenstraat of via de tuindeur in de F r.v.Waesberghestraat.

 

In het 's Landshuis op de 1e verdieping, bevindt zich de permanente expositie van gerechtswerktuigen genaamd "'s Landsrecht".

devierambachtwn

Eén van de gebouwen met een rijke historie is het voormalige refugium van de Abdij ten Duinen. Hier is sedert 1979 het Museum "De Vier Ambachten"gevestigd. Het statige huis uit de zestiende eeuw biedt huisvesting aan de collecties van de Oudheidkundige Kring de Vier Ambachten. Tevens zijn er jaarlijks wisselende thema exposities.