Huidige weer

3 °C
Regen

Nieuwsbrief

Zoeken

HULST VESTINGSTAD

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden in ons land. Dit en het onmiskenbare Bourgondische karakter, zorgen voor vele dagjesmensen. De winkels in Hulst Vestingstad zijn zeven dagen per week geopend. Maandag is sinds jaar en dag de marktdag. Dan staat het historische marktplein vol kramen. Bij mooi weer is het goed toeven op één van de vele terrasjes. Al wandelend door de vesting, ontdekt u vele oude gevels en gebouwen die getuigen van een eeuwenoude geschiedenis. De H.Willibrordusbasiliek, de mooiste kerk van Nederland, het stadhuis en de vele andere monumentale panden maken van Hulst een groot, maar dynamisch, openluchtmuseum. De 3,5 km lange stadswallen, aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn een bezienswaardigheid op zich. Er omheen ligt een stadsgracht en bovenop heeft u een eersteklas uitzicht over de historische binnenstad. Hulst bezit 4 stadspoorten, waarvan er 3 nog in functie zijn als toegang tot de stad. De 4e is een opgraving die sinds 2012 een nieuw elan heeft gekregen met de aanleg van de Nieuwe Bierkaai, waarmee het water terug gebracht is in de vesting.

DE GEMEENTE HULST

De gemeente Hulst ligt in het meest zuidoostelijk deel van Zeeland. Met haar oppervlakte van ruim 25.000 ha, beslaat ze het overgrote deel van Zeeuws Vlaanderen. Deze ligging kenmerkt ook haar karakter. Gelegen tussen de Westerschelde en Vlaanderen, ligt de groene gemeente Hulst, die bovenal een Vlaamse sfeer uitademt.

WONEN EN WERKEN

Op zo’n 30 km afstand van Antwerpen, biedt de grensgemeente Hulst diverse woonmogelijkheden: wonen in Hulst, met haar bruisende binnenstad of wonen in één van de landelijk gelegen dopren, ieder met een eigen cultuur en eigen kenmerken. De voorzieningen in en om de stad zijn talrijk. Naast een ruim pakket aan dienstverlening op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg kunnen de ruim 28000 inwoners beschikken over een actieve middenstand, talrijke horecagelegenheden, theateraanbod, vele verenigingen en uitgebreide sportaccommodaties, met onder meer een openlucht en overdekt zwembad. Verder zorgen de vele evenementen, zoals bijvoorbeeld de Hulster Vestingdagen en de Kerstmarkt voor de nodige, doch gezellige drukte. Kortom volop gelegenheid tot ontspanning en recreatie. Een juiste mix van alle elementen zorgt voor een uitstekende verblijfssfeer.

REYNAERT DE VOS

Het land van Hulst is ook het land van Reynaert de Vos. Het middeleeuws dierenepos Van den Vos Reynaerde, dat aan het einde van de twaalfde  eeuw werd geschreven, vormt in zijn genre één van de hoogtepunten van de Nederlandse en zelfs West-Europese literatuur. Het verhaal handelt over de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd een hak zet. In de tekst van het middeleeuwse dierenepos, verwijzen diverse plaatsnamen direct naar het land van Hulst. De Reynaert-traditie leeft in drie gemeente Hulst volop. Vele verenigingen, straten en gebouwen dragen een naam die verwijst naar het Reynaert-verhaal.